Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Novosti

Cum grano salis

LAGUR Tramuntana osmislio je i provodi projekt „Cum grano salis / Sa zrnom soli“ čiji cilj je razvoj turističke gastronomske destinacije temeljene na potrošnji lokalno ulovljene ribe. Aktivnosti projekta usmjerene su na identificiranje cjelokupne turističke ponude s naglaskom na ribarsku i povezanu ugostiteljsku ponudu, te identifikaciju i valorizaciju kulturne baštine primorskog kraja. U sklopu ovog projekta, u nekoliko narednih objava donosimo vam zanimljivosti o ribljim vrstama koje su najzastupljenije u pogledu strukture ulova koji se iskrcava na ovom dijelu Jadrana. To su glavonošci (hobotnica, muzgavac, sipa i lignja), bijela riba (oslić, pišmolj i trlja blatarica) te rakovi (škamp).

Trlja blatarica jedna je od najzastupljenijih predstavnica bijele ribe u ovom dijelu Jadrana. Konzumacija mesa trlje ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Prvenstveno to su utjecaji na kardiovaskularni sustav kao rezultat adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka aterosklerotskog plaka, snižavaju razine LDL i povisuju razine HDL kolesterola, te smanjuju upalne procese.

Trlja se može pripremati na različite načine a ovaj recept za trlju u umaku od limuna i kadulje će vas oduševiti.

Potrebni sastojci:

  • riba trilja, 1 kg
  • limun, 1
  • kadulja, 4 lista
  • češnjak, 6 režnja
  • krumpir, 4
  • peršin, 2 žlice sjeckanog
  • rajčica, 1
  • bijelo vino, 150 ml
  • maslac, 50 g
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • šećer
Upute po koracima:
  1. Krumpir u ljusci stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuha.
  2. Očišćenu i osušenu ribu posolimo i paprimo neposredno prije prženja.
  3. U tavi ugrijemo polovicu ulja, dodamo tri neočišćena režnja češnjaka i na jako vrućem ulju nakratko prepržimo ribu sa jedne i druge strane kako bi se stvorila korica.
  4. Nakon nekoliko minuta pečenja vadimo i stavljamo na toplo mjesto dok ne popržimo preostalu ribu.
  5. Za umak režemo rajčicu na kolute, natrgamo listove kadulje i peršina i nožem ih usitnimo.
  6. Za kraj stavljamo svu ribu i pripremljeni umak u tavu i kratko pirjamo.
  7. Rajčicu i ribu stavljamo na tanjur, a umaku dodamo sok od limuna, bijelo vino, češnjak i maslac te ga kuhamo dok se ne poveže i ne dobije sjaj.
  8. Po želji još malo začiniti sa soli i paprom.