Cum grano salis

LAGUR Tramuntana osmislio je i provodi projekt „Cum grano salis / Sa zrnom soli“ čiji cilj je razvoj turističke gastronomske destinacije temeljene na potrošnji lokalno ulovljene ribe. Aktivnosti projekta usmjerene su na identificiranje cjelokupne turističke ponude s naglaskom na ribarsku i povezanu ugostiteljsku ponudu, te identifikaciju i valorizaciju kulturne baštine primorskog kraja. U sklopu ovog projekta, u nekoliko narednih objava donosimo vam zanimljivosti o ribljim vrstama koje su najzastupljenije u pogledu strukture ulova koji se iskrcava na ovom dijelu Jadrana. To su glavonošci (hobotnica, muzgavac, sipa i lignja), bijela riba (oslić, pišmolj i trlja blatarica) te rakovi (škamp).

Trlja blatarica jedna je od najzastupljenijih predstavnica bijele ribe u ovom dijelu Jadrana. Konzumacija mesa trlje ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Prvenstveno to su utjecaji na kardiovaskularni sustav kao rezultat adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka aterosklerotskog plaka, snižavaju razine LDL i povisuju razine HDL kolesterola, te smanjuju upalne procese.

Trlja se može pripremati na različite načine a ovaj recept za trlju u umaku od limuna i kadulje će vas oduševiti.

Potrebni sastojci:

  • riba trilja, 1 kg
  • limun, 1
  • kadulja, 4 lista
  • češnjak, 6 režnja
  • krumpir, 4
  • peršin, 2 žlice sjeckanog
  • rajčica, 1
  • bijelo vino, 150 ml
  • maslac, 50 g
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • šećer
Upute po koracima:
  1. Krumpir u ljusci stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuha.
  2. Očišćenu i osušenu ribu posolimo i paprimo neposredno prije prženja.
  3. U tavi ugrijemo polovicu ulja, dodamo tri neočišćena režnja češnjaka i na jako vrućem ulju nakratko prepržimo ribu sa jedne i druge strane kako bi se stvorila korica.
  4. Nakon nekoliko minuta pečenja vadimo i stavljamo na toplo mjesto dok ne popržimo preostalu ribu.
  5. Za umak režemo rajčicu na kolute, natrgamo listove kadulje i peršina i nožem ih usitnimo.
  6. Za kraj stavljamo svu ribu i pripremljeni umak u tavu i kratko pirjamo.
  7. Rajčicu i ribu stavljamo na tanjur, a umaku dodamo sok od limuna, bijelo vino, češnjak i maslac te ga kuhamo dok se ne poveže i ne dobije sjaj.
  8. Po želji još malo začiniti sa soli i paprom.

Comments are closed.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznajte više

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close