Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Novosti

Predstavljanje sustava kvalitete „Sa zrnom soli/Cum grano salis“ te Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana za programsko razdoblje 2021. – 2027.

Dana 25. listopada LAGUR Tramuntana predstavio je sustav kvalitete pod nazivom „Sa zrnom soli/Cum grano salis“ te Lokalnu razvojnu strategiju u ribarstvu za programsko razdoblje 2021. – 2027. Predstavljanje se održalo u Beach baru Tatinja, u Karlobagu. Ovaj događaj otvorio je gospodin Boris Smojver, predsjednik LAGUR-a Tramuntana, uvodnim pozdravom. Nakon toga, gospođa Jelena Tomljenović, stručna suradnica za LRSR LAGUR-a Tramuntana, predstavila je ključne točke i ciljeve sustava kvalitete, kao i Lokalne razvojne strategije u ribarstvu (u daljnjem tekstu LRSR) za programsko razdoblje 2021. – 2027.

LAGUR Tramuntana osnovan je u prosincu 2016. godine, s ciljem održivog razvoja ribarstvenog područja na kojem djeluje te izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu koja kao temeljni strateški dokument definira potencijale i potrebe područja LAGUR-a. LAGUR Tramuntana trenutno okuplja 20 redovnih i 5 pridruženih članova. Članovi LAGUR-a Tramuntana su jedinice lokalne samouprave (Novalja, Rab, Senj, Karlobag i Lopar), udruge i ribari sa područja navedenih JLS.

Gotovo od samog osnutka LAGUR Tramuntana radi na ideji povezivanja ribarstva i ugostiteljstva, odnosno razvoju gastro destinacije te plasiranju lokalno ulovljene ribe kroz ugostiteljske objekte. Od 2017. godine provodimo projekt „Cum grano salis/Sa zrnom soli“ čiji cilj je održivi razvoj turističke gastronomske destinacije temeljene na potrošnji lokalno ulovljene ribe i jačanje turističke ponude šire destinacije LAGUR-a Tramuntana.

Uspostavljanje sustava kvalitete podrazumijeva dugotrajan dijalog između dionika koji u njemu sudjeluju, dakle ribara i ugostitelja koji se trebaju složiti oko količine i vrste ribe odnosno uvjeta koje ugostitelji trebaju zadovoljiti da bi ušli u sustav kvalitete. Kako je navela gospođa Jelena Tomljenović, LAGUR-a Tramuntana planira u narednim godinama izraditi standarde sustava kvalitete, certificiranje ugostiteljskih objekata, promociju sustava kvalitete i kontinuiranu edukaciju svih uključenih dionika.

Također LAGUR Tramuntana je završio s izradom LRSR za razdoblje 2021. – 2027., te je ona trenutno u procesu izglasavanja na razini Skupštine LAGUR-a Tramuntana. Kako je istaknuto na predstavljanju, izrada LRSR je proces koji se odvija konstantno i zapravo nikada ne prestaje, no od 2021. godine LAGUR Tramuntana aktivnije provodi aktivnosti na terenu među lokalnim dionicima gdje ih kontinuirano osluškuje i propituje njihove ideje. Konkretnije i intenzivnije sastanke LAGUR Tramuntana je započeo u drugoj polovici 2022. te tijekom 2023. godine u kojoj je održao 12 radnih sastanaka na cijelom području LAGUR-a Tramuntana. Kao rezultat dobili smo 25 projektnih ideja na temelju kojih se izradila analizu razvojnih potreba i potencijala područja. Temeljem identificiranih potreba osmišljeni su ciljevi, prioriteti i mjere. Mjere LRSR 2021. – 2027. u odnosu na LRSR 2014. – 2020. su ostale manje-više iste, ali LAGUR Tramuntana ih je dodatno proširio s dodatnim aktivnostima sukladno iskustvu u provedbi LRSR 2014. – 2020. i potrebama na terenu. Cjelokupni proces provedbe LRSR 2021. – 2027. možete pratiti na službenoj stranici LAGUR-a Tramuntana i FB stranici LAGUR-a Tramuntana.

U sklopu predstavljanja, održala se degustacija menija iz ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u sustavu kvalitete „Sa zrnom soli / Cum Grano Salis“. Među njima su Ugostiteljski obrt „Porat“ s Golog otoka, „JURE“, obrt za ugostiteljstvo, ribolov i iznajmljivanje plovila iz Svete Marije Magdalene, te restoran Leut iz Raba. Za vrijeme događanja, okupljene je zabavljao Skala Bend iz Senja te je organizirana zakuska od ribe i škampi koju su donirali i pripremili ribari, članovi LAGUR-a Tramuntana. Cjelokupan događaj financiran je kroz javni poziv za dodjelu financijskih sredstava udrugama i neprofitnim organizacijama iz proračuna javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“ te sredstvima Europske unije kroz Program za ribarstvo i akvakulturu.