LAGUR Tramuntana osmislio je i provodi projekt „Cum grano salis / Sa zrnom soli“ čiji cilj je razvoj turističke gastronomske destinacije temeljene na potrošnji lokalno ulovljene ribe. Aktivnosti projekta usmjerene su na identificiranje cjelokupne turističke ponude s naglaskom na ribarsku i povezanu ugostiteljsku ponudu, te identifikaciju i valorizaciju kulturne baštine primorskog kraja. U sklopu ovog projekta, u nekoliko narednih objava donosimo vam zanimljivosti o ribljim vrstama koje su najzastupljenije u pogledu strukture ulova koji se iskrcava na ovom dijelu Jadrana. To su glavonošci (hobotnica, muzgavac, sipa i lignja), bijela riba (oslić, pišmolj i trlja blatarica) te rakovi (škamp).
Zanimljiv je podatak da je upravo u našem području ulov hobotnice za 2014./2015. godinu bio najveći u cijeloj Hrvatskoj. Iznimna očuvanost i čistoća mora po kojoj je područje LAGUR-a Tramuntana poznato rezultira obiljem kvalitetne ribe i morskih plodova te velikim potencijalom za daljnji razvoj.