Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Novosti

Turističkoj zajednici Grada Novalje dodijeljena sredstva za projekt „Eko akcija Novalja 2021“ iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana

16. travnja 2021. godine zaprimljena je Odluka o dodjeli sredstava za korisnika Turističku zajednicu Grada Novalje kojom joj je dodijeljen iznos od 125.000,50 HRK za projekt „Eko akcija Novalja 2021“. Sredstva za ostvarenje ovog projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i to putem FLAG natječaja LAGUR-a Tramuntana.

Projekt je prijavljen  na 3. FLAG natječaj za Mjeru „2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja“. Kranji rezultat prihvatljivih aktivnosti unutar ove mjere je promoviranje održivog korištenja resursa prilikom gospodarskog razvoja ribarstvenog područja. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje planiranja, organiziranja i provedbe različitih aktivnosti povezanih s promocijom održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja, poput ekoloških akcija (čišćenja podmorja), edukacija, sajmova, koncerata i drugih javnih događanja. Prihvatljivi korisnici u okviru ovog natječaja bili su: jedinice lokalne samouprave, koncesionari, turističke zajednice i udruge. Upravni odbor LAGUR-a Tramuntana u sklopu ovog natječaja odabrao je 3 projektne prijave.

Opći cilj projekta „Eko akcija Novalja 2021“ je promocija tradicionalno ribarskog kraja te poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Akcijom čišćenja podmorja i priobalja novaljskog akvatorija želi se ukazati na značaj ribarstvene i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijest javnosti i poduprijeti prilagodbu klimatskim i drugim okolišnim promjenama. Dio aktivnosti odnositi će se i na organiziranje edukativnih radionica koje će biti prilagođene različitim ciljnim skupinama. Projektom su predviđeni troškovi angažmana ronioca, osiguravanje opreme i okrijepe za volontere te troškovi marketinga i angažmana izvođača.

Odluka o dodjeli sredstava za projekt „Eko akcija Novalja 2021“ Turističke zajednice Grada Novalje je drugi projekt za koji je pristigla Odluka o dodjeli sredstava od strane Ministarstva poljoprivrede/Uprave ribarstva za natječaj za Mjeru „2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja“.  

LAGUR Tramuntana je provedbom ovog natječaja dodatno promovirao značaj ekoloških akcija čišćenja podmorja i priobalja te popratnih edukativnih aktivnosti. Nastojao je osigurati bespovratna sredstva za prihvatljive korisnike, kako bi se i u situacijama otežanih gospodarskih prilika uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa potaknulo odražavanje eko akcija te u konačnici očuvanje mora, ali i drugih prirodnih resursa, bilo iz osobnih ili gospodarskih razloga (bavljenje ribarstvom). Upravo su projekti kojima se nastoji revitalizirati i razvijati ribarstvo i sve njegove popratne djelatnosti u interesu LAGUR-a Tramuntana i njegovih članova. Predmetnom Odlukom još jednom je potvrđena visoka razina suradnje između različitih dionika na području LAGUR-a Tramuntana.