Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Novosti

Udruzi za promicanje kulture življenja „Komin“ Barbat – Rab dodijeljena sredstva za projekt „(P)održimo rapske ribare i očuvajmo naše more“ iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana

17. svibnja 2021. godine zaprimljena je Odluka o dodjeli sredstava za korisnika Udrugu za promicanje kulture življenja „Komin“ Barbat – Rab kojom joj je dodijeljen iznos od 82.705,17 kn za projekt „(P)održimo rapske ribare i očuvajmo naše more“. Sredstva za ostvarenje ovog projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i to putem FLAG natječaja LAGUR-a Tramuntana.

Projekt je prijavljen  na 3. FLAG natječaj za Mjeru „2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja“. Kranji rezultat prihvatljivih aktivnosti unutar ove mjere je promoviranje održivog korištenja resursa prilikom gospodarskog razvoja ribarstvenog područja. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje planiranja, organiziranja i provedbe različitih aktivnosti povezanih s promocijom održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja, poput ekoloških akcija (čišćenja podmorja), edukacija, sajmova, koncerata i drugih javnih događanja. Prihvatljivi korisnici u okviru ovog natječaja bili su: jedinice lokalne samouprave, koncesionari, turističke zajednice i udruge. Upravni odbor LAGUR-a Tramuntana u sklopu ovog natječaja odabrao je 3 projektne prijave, i sve tri su odobrene s strane Upravljačkog tijela.

Opći cilj projekta „(P)održimo rapske ribare i očuvajmo naše more“ je zaštitom mora i priobalja te edukacijom i promocijom potrošnje lokalno ulovljene ribe osigurati održivi razvoj ribarstvenog područja LAGUR-a Tramuntana. U sklopu projekta provesti će se 4 eko akcije čišćenja podmorja i priobalja na području Banjola i Barbata te će se održati edukativna kampanja „(P)održi rapskog ribara – jedi ribu svoga kraja” putem koje će se organizirati vođeni edukativni obilasci rapske ribarnice za lokalno stanovništvo i turiste (prezentacija povijesnog razvoja rapskog ribarstva, lokalnih ribara i lokalno ulovljene ribe, demonstracija odabira svježe ribe na ribarnici, prepoznavanje razlika između uzgojene i divlje ribe). Obilazak će završiti na obližnjem trgu na kojem će lokalni ugostitelj prezentirati načine čišćenja ribe i skladištenja ribe.

LAGUR Tramuntana je provedbom ovog natječaja dodatno promovirao značaj ekoloških akcija čišćenja podmorja i priobalja te popratnih edukativnih aktivnosti. Nastojao je osigurati bespovratna sredstva za prihvatljive korisnike, kako bi se i u situacijama otežanih gospodarskih prilika uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa potaknulo odražavanje eko akcija te u konačnici očuvanje mora, ali i drugih prirodnih resursa, bilo iz osobnih ili gospodarskih razloga (bavljenje ribarstvom). Upravo su projekti kojima se nastoji revitalizirati i razvijati ribarstvo i sve njegove popratne djelatnosti u interesu LAGUR-a Tramuntana i njegovih članova. Predmetnom Odlukom još jednom je potvrđena visoka razina suradnje između različitih dionika na području LAGUR-a Tramuntana.