Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Novosti

Obavijest: Europska Komisija pokrenula je Opservatorij za plavo gospodarstvo EU, novu platformu za širenje znanja o održivosti naših oceana, mora i obalnih područja

Opservatorij je dio tranzicijske strategije definirane u priopćenju Europske komisije ” Transformacija plave ekonomije EU-a za održivu budućnost“, objavljeno u svibnju 2021.

Uočljivo će sadržavati podatke iz najnovijeg izvješća o plavoj ekonomiji Europske unije i prikupiti znanje iz postojećih informacijskih sustava Komisije, uključujući Europski tržišni opservatorij za ribarstvo i akvakulturu (EUMOFA), Europsku mrežu za promatranje i podatke o moru (EMODnet), alat za distribuciju okvira za prikupljanje podataka i platformu znanja za politike. Također će surađivati ​​s Plavim forumom korisnika mora, novom inicijativom koja će biti pokrenuta do kraja 2022. godine.

Nova platforma usredotočit će se na socio-ekonomske komponente sektora povezanih s pomorstvom. Pružit će detaljnu sliku aktivnosti povezanih s oceanom, s najnovijim podacima, znanstvenim dokazima, uvidima, tržišnim informacijama i nalazima koji podupiru tekuće trendove i razvoj u Plavom gospodarstvu EU-a.

Ispunjavanje ove praznine u znanju najnovijim i najcjelovitijim znanstvenim informacijama pomoći će kreatorima politika i poduzećima da donesu odluke kako bi izgradili održivo, otporno i klimatski neutralno plavo gospodarstvo u EU-u.

Izvor: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news/new-blue-economy-observatory-monitor-and-promote-sustainability-our-ocean-related-activities-2022-05-19_en