Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Modernizacija i revitalizacija organizacije poslovanja i uvjeta poslovanja te servisnog prostora za ribarska i druga plovila

Brodogradnja Pičuljan d.o.o. prijavila je 19. listopada 2020. godine projekt „Modernizacija i revitalizacija organizacije poslovanja i uvjeta poslovanja te servisnog prostora za ribarska i druga plovila“ na 5. FLAG natječaj za Mjeru 1.B.1. „Radionice za ribarska plovila, opremu i alate“.

Opći cilj planiranog projekta je ojačati ekonomsku otpornost gospodarskog sektora ribarstva na području Raba kroz ulaganje u zahvat izgradnje nadstrešnice za servisiranje, remont i smještaj ribarskih i drugih plovila te nabavku hidraulične transportne prikolice za ribarska i druga plovila. Brodogradnja Pičuljan d.o.o. ima ugovoreno korištenje predmeta ulaganja za 24 ribarska plovila s područja Raba. Izgradnjom nadstrešnice će se omogućiti nova aktivnost pružanja usluga, remonta i smještaja ribarskih i ostalih plovila unutar zaklonjenog prostora u svim vremenskim uvjetima bez naknade. Ulaganjem u hidrauličnu transportnu dizalicu omogućiti će se moderna i brža manipulacija i transport plovila, posebno većih ribarskih plovila kojima se do sada nije moglo na ovaj način manipulirati unutar prostora brodogradilišta (također bez naknade). Na ovaj način se direktno smanjuju troškovi poslovanja ribara, okupljaju se i povezuju ribari na lokaciji brodogradilišta što u konačnici pridonosi stvaranju jedinstvenog centra koji okupljanjem profesionalnih ribara s ovog područja na prostoru renomiranog brodogradilišta stvara jedinstveni spoj i razmjenu ribarske i brodograđevno-servisne tradicije, iskustva, znanja i vještina čime se potiče ostvarenje cilja diverzifikacije izvan gospodarskog ribolova.

Upravni odbor LAGUR-a Tramuntana odabrao je 3 projektne prijave pristigle na 5. FLAG natječaj, između ostalih i projektnu prijavu Brodogradnja Pičuljan d.o.o., te je 12. svibnja 2021. od Uprave ribarstva izdana Odluka o dodjeli sredstava, odnosno potvrđena je ranija odluka Upravnog odbora. Korisniku je dodijeljen iznos od 2.962.090,71 HRK za provedbu projekta. Sredstva za ostvarenje projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i to putem FLAG natječaja LAGUR-a Tramuntana.