Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Održivi razvoj gastro destinacije

Ukupno dodijeljena sredstva: 25.000,00 kn

Projekt „Održivi razvoj gastro destinacije“ je prijavljen na Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava udrugama i neprofitnim organizacijama iz proračuna Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“.

Opći cilj projekta 

„Održivi razvoj gastro destinacije“ je održivi razvoj turističke gastronomske destinacije temeljene na potrošnji lokalno ulovljene ribe i jačanje turističke ponude šire destinacije NP Plitvička jezera.

Geografski položaj LAGUR-a Tramuntana koji objedinjuje prirodne značajke mediteranskog i dinarskog kruga, dobra prometna povezanost, raznolike klimatsko temperaturne zone (mediteranska i planinska), bogata kulturna i pomorska baština te prirodne ljepote, kvalitetan su preduvjet razvoja turizma na području LAGUR-a. Od davnina su stanovnici područja LAGUR-a Tramuntana poznati kao vrsni ribari, te su se načinom i alatima ribarenja razlikovali od ostatka jadranske obale. Razlog tome je konfiguracija morskog i kopnenog terena a poglavito klimatski uvjeti koji su nerijetko bili ekstremni. Zbog besprijekorne čistoće i prozirnosti mora te strmovitog podmorja, područje LAGUR-a obilovalo je iznimno kvalitetnom i nadaleko poznatom ribom. U današnje vrijeme ribe nema u velikim količinama kao nekada, međutim, kvaliteta je i dalje vrhunska.

Provedba aktivnosti projekta „Održivi razvoj gastro destinacije“ temeljila se na promociji pomno osmišljenih menija ugostiteljskih objekata koji nude jela na bazi lokalno ulovljene ribe i lokalnih namirnica koje se sljubljuju s ribom. Cilj takve promocije je u poticanju lokalne ekonomije i kratkih lanaca opskrbe čime se izravno utječe na održivi razvoj područja. Promocijom cjelokupne destinacije utječe se na održivi razvoj turističke ponude bazirane na prirodnoj i kulturnoj baštini te tradicijskim vrijednostima. Naglasak u promociji destinacije je svakako na njezinim očuvanim prirodnim vrijednostima, činjenici koja je bazirana na podatku da je 50,79% teritorija LAGUR-a u NATURA 2000 ekološkoj mreži (obuhvaća područja očuvanja značajna za ptice (SPA/POP) i područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (SCI/POVS).

LAGUR Tramuntana je odabrao 7 istaknutih ugostiteljskih objekata – promotora gastro ponude bazirane na lokalno ulovljenoj ribi s područja LAGUR-a Tramuntana. Odabrani ugostiteljski objekti su sudjelovali u projektu na način da su osmislili jedinstveni meni (predjelo, glavno jelo i desert) baziran na lokalnim (sezonskim) namirnicama (ribi i namirnicama koje se sljubljuju s ribom). Naglasak kod osmišljavanja menija je bio na poštivanju načela održivog ribarstva, korištenja sezonskih i lokalnih namirnica te poštivanju tradicije u pripremi jela. 

U sklopu projekta LAGUR Tramuntana je također izradio i kuharicu recepata u kojoj su objedinjeni recepti odabranih ugostiteljskih objekata. Kuharica je tiskana u 90 primjeraka, a u elektronskom obliku objavljena je na službenoj web stranici LAGUR-a Tramuntana pod nazivom „Sa zrnom soli“ kako bi se naglasila ranije izrađena web aplikacija (www.sazrnomsoli.com). Link na objavljenu kuharicu: https://sazrnomsoli.com/wp-content/uploads/2020/01/sa_zrnom_soli_ebook-1.pdf

Kako bi projekt dotakao što veći dio javnosti, LAGUR Tramuntana je u sklopu projekta proveo Promociju gastro destinacije putem on-line sredstava na način da se kuharica promovira putem web stranice www.sazrnomsoli.com, AD words oglašavanja i Facebook stranice.