Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost LAGUR-a Tramuntana.

Trg Giardin – ribarski muzej na otvorenom

Općina Karlobag prijavila je 15. svibnja 2020. godine projekt „Trg Giardin – ribarski muzej na otvorenom“ na 1. FLAG natječaj za Mjeru 2.A.1. „Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja“.

Ribarski muzej na otvorenom čini jedinstvenu cjelinu koja se sastoji od fizičkog dijela u prostoru – trga Giardin koji kroz elemente uređenja ukazuje na bogatu ribarsku i pomorsku baštinu Karlobaga, te promovira ribarsku tradiciju i lokalne proizvode ribarstva i akvakulture kroz digitalni sadržaj te on-line djela – web stranice na kojoj se na moderan i pristupačan način prezentiraju podaci o lokalnim ribarima i ugostiteljima, načinu ribolova, ribolovnim alatima, ribarskom naslijeđu, načinu života i običajima, ribljim specijalitetima karakterističnima za primorje, ribolovnom turizmu, povijesnim i servisnim informacijama i slično. Pročelja zgrada obojana su u različite boje a središnji dio trga čini stilizirana gajeta (trup broda – klupa za odmor, jedro gajete – digitalni displej) kako bi se naglasila povezanost s ribarstvom te dočarao izgled tipičnog primorskog mjesta, što Karlobag i jest. U cilju promocije Ribarskog muzeja na otvorenom održavati će se manifestacija „Baško ribarstvo kroz vrijeme“ tijekom koje će biti organizirana izložba starih ribarskih alata i fotografija, te gastro prezentacija tradicionalnih ribljih specijaliteta koje će prezentirati ugostitelji s našeg područja s upotrebom lokalnih namirnica i recepata. Za one najmlađe organizirati će se edukativne radionice s ciljem očuvanja ribarske i pomorske tradicije te poticanje interesa kod mladih za održivo ribarstvo.

Skupština LAGUR-a Tramuntana odabrala je 4 projektne prijave pristigle na 1. FLAG natječaj, između ostalih i projektnu prijavu Općine Karlobag, te je 24. studenog 2020. od Uprave ribarstva izdana Odluka o dodjeli sredstava, odnosno potvrđena je ranija odluka Skupštine. Općini Karlobag dodijeljen je iznos od 337.490,05 € za provedbu projekta. Sredstva za ostvarenje projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i to putem FLAG natječaja LAGUR-a Tramuntana.

Projekt je uspješno proveden.